De Omgevingswet

illustratie met Nederlands landschap

Sinds 1 januari 2024 is er één wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven. De Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners, organisaties en ondernemers in Nederland. 

De Omgevingswet bundelt de regels voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt, de 'leefomgeving'. Circa 26 wetten voor de buitenruimte, zoals voor bodem, water, wegen, milieu, monumenten, natuur, geluid en nieuwbouw zijn samengevoegd tot één nieuwe Omgevingswet.

Daardoor wordt de leefomgeving meer in samenhang gezien en benaderd. Dat betekent dat bij het invullen van plannen ook thema’s als energie, duurzaamheid, sociale en maatschappelijke uitdagingen worden betrokken. De bedoeling is dat hiermee de kwaliteit van de leefomgeving verbetert en dat er betere besluiten worden genomen over de invulling van de buitenruimte. Daar hebben alle inwoners en ondernemers profijt van.

Filmpje met uitleg over de Omgevingswet (externe bron)

YouTube video: Animatie Omgevingswet (externe bron)
Illustratie met link naar de YouTube video over de Omgevingswet

Wat merkt u van de Omgevingswet?

  • Als u iets wilt bouwen of verbouwen aan uw huis of tuin en u vraagt een vergunning aan, dan gaat dat anders dan voorheen. U bent dan initiatiefnemer. Kijk voor meer informatie bij Omgevingsvergunning of melding.
     
  • De Omgevingswet stimuleert dat u actiever wordt benaderd om mee te denken en te praten over de Toekomstvisie (Omgevingsvisie), het Omgevingsplan en en over initiatieven bij u in de buurt. U bent hierbij mogelijk een belanghebbende
    • Op de pagina Toekomstvisie leest u hoe u hierbij kunt meedenken en meedoen. 
    • Wilt u op de hoogte blijven en reageren op ontwikkelingen in uw buurt? Kijk dan bij Berichten over uw buurt. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de e-mailservice, zodat u automatisch wordt geïnformeerd. 

Bestemmingsplannen worden Omgevingsplan

Alle gemeenten moeten bestemmingsplannen omvormen tot één omgevingsplan. Dit is een omvangrijke klus. Daarom hebben we hier tot 1 januari 2032 de tijd voor.

Een omgevingsplan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek. Het omvat ook regels voor geluid, bodem, en soms ook voor zaken als energiemaatregelen en duurzaamheid. 

Wat gebeurt er met oudere lopende zaken?

  • Als u in 2023 toestemming heeft gekregen (een vergunning) om iets te doen, dan raakt u deze niet kwijt door invoering van de Omgevingswet.
     
  • Heeft u in 2023 alle benodigde stukken aangeleverd voor een vergunningaanvraag, en moet de gemeente, het waterschap of de provincie uw aanvraag nog behandelen, dan gebeurt dat in principe nog volgens de oude wetgeving.