Gladheid bestrijden
Wat is het?
In de winterperiode staan wij samen met Rd4 dag en nacht paraat om gladheid te bestrijden op onze wegen en fietspaden. Voor elke winterperiode worden daartoe strooiroutes vastgesteld.
We streven ernaar om deze routes binnen anderhalf uur te bestrooien. Er worden sneeuwschuivers ingezet als strooien niet helpt. Dat is het geval als het kouder is dan minus 7 graden Celsius en/of als er in betreffende straten niet veel wordt gereden. Strooizout werkt dan niet (goed). Bij extreme winterse omstandigheden, aanhoudende sneeuwval of ijzel geldt de termijn van anderhalf uur overigens niet.
In onze gemeente strooien we preventief met natzout. Voordeel hiervan is dat er al gestrooid kan worden voordat het glad wordt. Daarnaast is deze methode goedkoper en milieuvriendelijker dan het strooien met droogzout omdat natzout niet verwaait.
Strooiroutes
Het is helaas onmogelijk om heel Landgraaf sneeuwvrij te maken en te houden. We moeten prioriteiten stellen, waarbij milieu en verkeersveiligheid voorop staan. We strooien op alle hoofdwegen en wijkontsluitingswegen (zowel rijbanen als fietspaden). Ook de toegangswegen naar basisscholen, verzorgingshuizen en winkelcentra zijn in de strooiroutes opgenomen.
De fietspaden van enkele wegen worden alleen eenzijdig gestrooid om het fietspad te beschermen tegen schade van de zware machines. Dit wordt met borden aangegeven. Is een fietspad niet gestrooid, dan kan het zijn dat de strooiwagen nog moet komen.
In onderstaande pdf's ziet u welke wegen en fietspaden worden gestrooid:
Heeft u moeite met het lezen van deze pdf's, neem dan contact met ons op.
Actueel
Houd bij extreme weersomstandigheden de website van Rd4 in de gaten; daar staat altijd de meest actuele informatie.
Wat moet ik doen?
Wat kunt u zelf doen?
- Houd het weerbericht in de gaten.
- Is er ijs op de autoruit, dan is er grote kans op gladheid.
- Houd rekening met bevriezing van het wegdek. Het kan plaatselijk glad zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan windluwe plekken of bruggen.
- Pas uw snelheid bij vorst of vorstdreiging aan.
- Overweeg het aanschaffen van winterbanden voor uw auto.
- Haal nooit een strooiwagen in.
Melding doorgeven
Heeft u een melding of verzoek over de gladheidsbestrijding, geef dit dan door via Meldingen over de woonomgeving.
Het feit dat uw melding geregistreerd is, houdt niet automatisch in dat uw verzoek wordt gehonoreerd. Dit gebeurt alleen als het in lijn is met het vastgestelde beleid rond gladheidsbestrijding.
Hoe werkt het?
Stoepen worden niet gestrooid. De gemeente doet een beroep op u als burger om een steentje bij te dragen en in ieder geval het trottoir rondom of langs uw eigen woning goed begaanbaar te houden. Dit is geen verplichting. Bij de Rd4-kringloopwinkels zijn zakken strooizout te koop. Kijk voor meer informatie op de Rd4-Afvalwijzer of op de website van Rd4. Daarnaast zijn er ook andere (doe-het-zelf)zaken waar u strooizout kunt krijgen.
Parkeren
Als de binnenwegen onbegaanbaar worden en parkeren in de straat bemoeilijkt wordt door sneeuw en ijs, worden indien nodig parkeerplaatsen aan Moltweg, Stationsplein en Terwaerderveldje sneeuwvrij gemaakt zodat buurtbewoners hier hun auto kunnen parkeren. Wij zullen u door middel van publicatie in de lokale media en onze website tijdig over de inrichting van deze 'buurtparkeerplaatsen' informeren.
Alle andere parkeerplaatsen worden niet gestrooid.
Aanvullende informatie
Als u schade heeft geleden door gladheid (bijvoorbeeld als u op glad wegdek bent gevallen of geslipt), bent u natuurlijk vrij om een schadeclaim bij de gemeente in te dienen. De kans is echter erg klein dat deze wordt toegewezen. De wegbeheerder moet namelijk een 'redelijke inspanning' verrichten bij het bestrijden van gladheid. Alleen als bij de uitvoering van het bestrijdingsplan toerekenbare en aantoonbare fouten zijn gemaakt, valt te denken aan verhaal van de schade. In de praktijk is dit vrijwel nooit het geval.