Plaagdierbestrijding

Wat is het?

Dieren die in en om uw woning of bedrijfspand verblijven en overlast veroorzaken, worden plaagdieren genoemd. Sommige soorten zijn beschermd. 

Het bestrijden van plaagdieren in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door de plaagdieren zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Wat moet ik doen?

Ongedierte in openbaar gebied

  • Meld dit aan de gemeente.

Ongedierte op eigen terrein

  • Gaat het om kleine beesten, dan kunt u zelf maatregelen nemen. Milieuvriendelijke oplossingen zijn er bijna altijd!
  • Is zelf bestrijden moeilijk, neem dan contact op met een erkend bedrijf voor ongedierte- of plaagdierenbestrijding.
  • Woont u in een huurwoning, neem dan eerst contact op met de verhuurder (bijvoorbeeld uw woningbouwcoöperatie).
     

Duiven

U bent zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van overlast van duiven. Het is niet de plicht van de gemeente. Het heeft dan ook geen zin om hierover een melding te doen. 

Eikenprocessierups

Marters

U bent zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van overlast van marters. Het is niet de plicht van de gemeente. Het heeft dan ook geen zin om hierover een melding te doen.

Muizen

U bent zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van overlast van muizen. Het is niet de plicht van de gemeente. Het heeft dan ook geen zin om hierover een melding te doen.

Zwerfkatten

Heeft u last van verwilderde katten, neem dan contact op met de Dierenbescherming Limburg via telefoonnummer 0900 700 9000.

Ratten

Zwarte en bruine ratten zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid omdat ze bij de mens ziekten kunnen veroorzaken. De woelrat, muskusrat en beverrat zijn planteneters en niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Heeft u overlast van ratten? Meld dit dan aan de gemeente. Kijk verder bij Melding over de woonomgeving.
De bestrijding is in alle gevallen een samenspel tussen bewoners, gemeente en eventueel woningverenigingen/-stichtingen. Het is dus zaak om overlast van ratten tijdig te melden. Ga daarom ook niet zelf met vergif experimenteren: het is mogelijk dat ratten na verloop van tijd niet meer gevoelig zijn voor het aangeboden gif.

Soms is er overlast van ratten door een gat in het riool:

  • Zit er een gat in het riool van de gemeente, dan is de gemeente verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem en zijn ook de kosten voor rekening van de gemeente. 
  • Zit er een gat in het riool op uw eigen grondgebied, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem en zijn de kosten voor uw eigen rekening.

Oproep aan schoolgaande jeugd

Jullie kunnen meewerken aan het beperken van rattenoverlast door geen afval zoals snoepresten, verpakkingen en limonadeblikjes of boterhammen in struiken of bermen te werpen. Dit trekt veel plaagdieren aan en ook ratten. Doe afval in afvalbakken! Dan voorkom je een rattenplaag waardoor je ernstig ziek kunt worden.

Vleermuizen

Heeft u overlast van (verzwakte) vleermuizen in huis of tuin? Bel dan via ons algemene telefoonnummer naar afdeling Beheer Openbare Ruimte (zie Contact en openingstijden). 

Wij geven uw melding door aan een deskundige vleermuiswerker van het IVN Ubach over Worms die u benadert voor een gratis bezoek. De vleermuiswerker stelt het soort vleermuis vast en zoekt vervolgens naar een oplossing die voor u en voor de vleermuizen acceptabel is. Let op: Het is niet de bedoeling dat u belt om een door de tuin vliegende vleermuis te melden.

Extra informatie

Op de website van het landelijk Kennis- en adviescentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming, KAD vindt u een uitgebreide kennisbank met informatie over plaagdieren, of ze wel of niet beschermd zijn, en hoe ze bestreden of geweerd kunnen worden.

Ga naar de kennisbank op de website van het KAD