Hoe pakken we het samen aan?

Met het plan 'Energiezuinig wonen en leven in Landgraaf' gaan we komende jaren op twee manieren aan de slag om onze inwoners te ondersteunen met het verminderen van het gasverbruik. Onder andere door woningen en panden te isoleren. 

De aanpak waarvan iedereen in Landgraaf gebruik kan maken, noemen we de 'gemeentebrede aanpak'. We gaan ook buurt voor buurt aan de slag, dat noemen we de 'buurtaanpak'

Deze overgang naar aardgasvrij wonen en leven roept allerlei vragen op. Een aantal vragen beantwoorden we hieronder.

Kan de overheid of gemeente u verplichten om uw woning te verduurzamen en uiteindelijk van het gas af te gaan?

Ons conceptplan ‘Energiezuinig wonen en leven in Landgraaf’ gaat op dit moment nog niet over van het gas afgaan. We gaan energie besparen en isoleren als eerste stap. Meewerken aan een alternatief is op dit moment nog helemaal vrijwillig.

De komende jaren kan en mag de gemeente het gas nog niet afsluiten. Dat gaat veranderen. De gemeenteraad kan over een aantal jaren besluiten om een wijk van het gas af te sluiten als er sprake is van een goed alternatief. Op dit moment meewerken aan een alternatief kan daarom aantrekkelijk zijn. U kunt dan invloed hebben op de keuze en het tempo waarin het hele proces in uw buurt verloopt.

2030 en 2050, hoe serieus moeten we die jaartallen nemen?

De rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Dat is ook in de Klimaatwet opgenomen. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.

Levert Nederland (en Landgraaf) wereldwijd gezien niet een hele kleine bijdrage aan de klimaatverandering?

Net als 195 andere landen heeft Nederland het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Alle landen moeten dus hard aan de slag om de CO₂-uitstoot te verlagen en de temperatuurstijging onder de twee graden te houden. Dit betekent dat, net als Nederland, ook de grote vervuilers als China, de Verenigde Staten en India voor een grote opgave staan.

Duitsland

Ook Duitsland heeft, net als Nederland, de ambitie om in 2050 een CO₂-neutrale energievoorziening te hebben en dus ook te stoppen met aardgas voor de verwarming van woningen. Omdat Duitsland zo snel mogelijk af wil van olieketels, die heel sterk vervuilen, is er ook een premie voor de vervanging van deze ketels door een hr-ketel of een warmtepomp. Met name in gebieden waar al een gasnet ligt. Het is een logische tussenstap die snel veel kan opleveren. Het is vergelijkbaar met de subsidie in Nederland voor hybride warmtepompen, die ook deels op gas werken. Maar ook Duitsland gaat dus stoppen met fossiele brandstoffen. 

Meer informatie op de webpagina 'Waarom gaat Nederland stoppen met aardgas, terwijl Duitsland erop overstapt?' van de klimaatorganisatie HIER. 

China

Het lijkt of onze uitstoot in het niet valt bij die van China. Dat land zorgt voor 26 procent van de wereldwijde uitstoot van alle broeikasgassen. Ter vergelijking: de uitstoot van de hele Europese Unie telt 9 procent en komt op de derde plaats. Op plek twee komen de Verenigde Staten, goed voor 13 procent. Toch kun je die cijfers niet met de onze vergelijken. China heeft zo'n 1,4 miljard inwoners en daarom kunnen we beter naar uitstoot per hoofd kijken. De voetafdruk van de gemiddelde Chinees is dan kleiner dan die van een Nederlander. De hoeveelheid uitstoot van broeikasgas per Nederlander ligt hoger, maar zijn van beide bovengemiddeld groot.

Hoe wordt die 20% verminderen van het aardgasverbruik gemeten?

Daar waar woningen duurzamer worden gemaakt door de aanpak in het plan, kan de energiebesparing berekend worden. Verder worden de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.