Hoe gaan we in de buurten aan de slag?

We gaan ook buurt voor buurt aan de slag. Dat noemen we de 'buurtaanpak'. Samen met bewoners van een buurt maken we een plan om woningen en andere panden verduurzamen en energiezuiniger te maken. 

Het is niet mogelijk om overal tegelijk starten. Een van de resultaten van de vragenlijst uit 2022 is dat onze inwoners het belangrijk vinden dat we starten in de buurten waar veel gebouwen met lage energielabels zijn. Waar mensen moeilijker rondkomen, omdat ze een hoge energierekening hebben. We starten dus waar ‘de nood het hoogste is’. 

Samenwerken met woningcorporaties

Daarnaast hebben we ook gekeken naar de plannen van de woningcorporaties. Waar gaan zij al verduurzamen? Zodat we kunnen samenwerken aan het verduurzamen en energiezuiniger maken van een buurt.

Kennismaken

In de buurten waar we starten gaan elkaar én de buurt leren kennen. Hoe doen we dat? We bepalen eerst samen het startpunt.

  • We inventariseren/verzamelen wat we al weten over de buurt, de gebouwen en de mensen die er wonen of ondernemen.
  • We gaan na met wie we te maken hebben. Met wie moeten we praten? Wie moeten we betrekken en hoe doen we dat het beste?
  • We gaan na of er al initiatieven zijn in de buurt.
  • We vragen u wat er leeft in de buurt. Welke zorgen leven er? Welke behoeftes heeft u? En wat verwachten we van elkaar?

Na die inventarisatie bepalen we samen waar we naartoe willen (het wat) en hoe we dat gaan doen (het proces). Dat kan voor elke buurt anders zijn, omdat het belangrijk is dat het buurtplan past bij de wensen van de buurt zelf. Daarom is het nu nog lastig te voorspellen hoe zo’n plan er precies uit zal zien.

De start in 2024

We starten in 2024 met de buurtaanpak in de buurten Waubach (in de wijk Ubach over Worms) en Nieuwenhagerheide (in de wijk Nieuwenhagen). We gaan buurt voor buurt aan de slag in alle wijken van de gemeente Landgraaf. Ook de buurten in de andere wijken komen aan de beurt.

Buurtplan

We maken een plan voor de uitvoering. Dit ‘buurtplan’ is een verdere uitwerking van het plan ‘Energiezuinig wonen en werken in Landgraaf’. We beschrijven hoe we de buurtaanpak in een specifieke buurt willen (laten) uitvoeren of regisseren.

Hét onderwerp van het buurtplan is het isoleren van woningen en andere gebouwen. Het buurtplan is een overzicht van de stappen die de betrokken partijen gaan zetten om de isolatie-aanpak van de buurt te realiseren.

Natuurlijk wordt dat plan ook gemaakt in samenwerking met inwoners, gebouweigenaren en andere organisaties zoals de netbeheerders en woningcorporaties. Het uitvoeringsplan legt ook vast wat de verschillende partijen van elkaar mogen verwachten.

Het maken van een buurtplan kan 1 à 2 jaar duren. De duur van het buurtplan wordt in samenspraak met alle partijen bepaald en vastgelegd.

Al eerder starten?

Woont u niet in één van de buurten waar de gemeente als eerste aan de slag gaat? Dan kunt u toch al stappen zetten om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan isoleren. Of het overschakelen op een hybride warmtepomp om gedeeltelijk elektrisch te verwarmen. Voor advies kunt u als inwoner van Parkstad terecht bij hét energieloket van de Parkstadgemeenten: de WoonWijzerWinkel Limburg