Handleiding WhatsApp-groep buurtveiligheid
Veel inwoners vinden veiligheid in de buurt belangrijk. In toenemende mate ontstaan er in steden en dorpen groepen wijkbewoners die elkaar via WhatsApp tippen over mogelijk verdachte situaties. Dit heeft een behoorlijke daling van criminele activiteiten zoals woninginbraak tot gevolg. Inwoners die zich voor een WhatsApp-groep in de buurt aanmelden moeten wel over een smartphone met WhatsApp beschikken. Er zijn enkele simpele spelregels, maar verder is het een even eenvoudig als doeltreffend middel om veiligheid in buurten te vergroten.
Wat is WhatsApp? WhatsApp is een berichtensysteem op de mobiele telefoon wat gebruik maakt van een internetverbinding. Hierdoor hoef je geen kosten per bericht te betalen zoals bij een sms. Via WhatsApp wisselen inwoners onderling makkelijk en snel informatie uit. Op die manier kunnen bewoners elkaar snel informeren over een verdachte situatie. Deze oplettendheid kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een woninginbreker zijn acties staakt en de buurt verlaat. Wel moet u voor het melden van een (dringende) verdachte situatie bij de WhatsApp-groep altijd eerst 112 bellen, zodat ook de politie zo snel mogelijk kan optreden.
Houd de volgende basisregels in gedachten
- Je hebt de mogelijkheid om tot 50 personen aan een groep die je creëert toe te voegen
- Je kunt maximaal 50 groepen creëren.
- Alleen de groepsbeheerder kan mensen toevoegen aan de groepschat. Wanneer je een groep creëert, ben je automatisch beheerder van deze groep.
- Indien je de beheerder van de groep bent en je verlaat de groep, dan zal WhatsApp willekeurig een ander groepslid aanstellen als beheerder. Alleen die persoon kan jou weer toevoegen aan de groep.
- Je hebt altijd de controle over je participatie aan een groepschat, door in een groep te blijven of de groep te verlaten wanneer je wenst. Onthoud dat de beheerder van de groep het enige groepslid is die de mogelijkheid heeft om mensen toe te voegen. Mocht je dus vragen hebben over je deelname aan de groep of wens je niet toegevoegd te worden, dan moet je contact opnemen met de beheerder van de groep.
Wat is het doel van een WhatsApp-groep buurtveiligheid?
Het signaleren van verdachte situaties. Het kunnen ‘volgen’ van verdachte voertuigen of personen (niet in de zin van een klopjacht, maar door informatie te blijven delen). Je als buurt gezamenlijk laten zien en zo laten zien dat personen in de gaten gehouden worden Een zaak ‘stuk’ maken (zorgen dat een inbreker vertrekt of opgepakt/aangesproken wordt door de politie voor hij de kans heeft gekregen om in te breken).
Opzet systeem WhatsApp-groep buurtveiligheid
Bij 1 groep in de buurt/wijk:
Regievoerder = beheerder van de groep ------max. 50 deelnemers Beheerder van de groep voegt mensen toe, verspreidt de spelregels, houdt de groep op de hoogte van ontwikkelingen en zorgt ervoor dat de spelregels worden nageleefd.
Bij meerdere groepen in een buurt/wijk:
Regiegroep (bestaande uit meerdere beheerders) -----Beheerder ------Groep 1: max. 50 deelnemers -----Beheerder ------Groep 2: max. 50 deelnemers -----Beheerder ------Groep 3: max. 50 deelnemers Enzovoort.
Wat te doen bij een verdachte situatie?
Volg de stappen van ‘SAAR’:
S = Signaleren
A = Alarmeren (112)
A = Appen
R = Reageren
(Bijvoorbeeld door naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.De bedoeling is dat we de plannen van de mogelijke inbreker verstoren (‘ zaak stuk maken’). Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is. Daarnaast kunt u met meerdere personen uit de Whatsapp-groep naar buiten gaan in plaats van alleen).